- Olieprijzen stegen woensdagochtend in reactie op de raketaanval van Iran op Israël.
- Beleggers houden mogelijk escalatie van het conflict in de gaten, omdat dit potentieel kan zorgen voor verstoring van het olieaanbod.
- Belangrijk is daarbij vooral de doorvoer van olie door de straat van Hormuz.
- Lees ook: Israël bezweert dat Iran tegenreactie kan verwachten na raketaanval – S&P verlaagt kredietrating
Beleggers blijven de ontwikkelingen in het Midden-Oosten volgen na de Iraanse raketaanvallen op Israël dinsdag. De olieprijzen gaan verder omhoog door zorgen over escalatie van het conflict en verstoringen van de olieleveringen uit de regio.
Belangrijk is vooral de doorvoer van olie vanuit de Straat van Hormuz. Als een tegenaanval op Iran van Israël daar tot verstoringen leidt, raakt dat het wereldaanbod van ruwe olie.
De prijs van een vat Amerikaanse olie stond woensdagochtend 1,7 procent hoger op 71,02 dollar en Brentolie werd 1,6 procent duurder op 74,71 dollar per vat.
Een dag eerder maakten de olieprijzen al een duidelijke sprong, omdat een conflict waar het olierijke Iran bij betrokken is de toevoer van de grondstof naar de wereldmarkt kan raken.
Israël zou aanval op olie-installaties Iran overwegen
Israël werkt volgens anonieme overheidsfunctionarissen aan "aanzienlijke vergelding" voor de Iraanse raketaanvallen van dinsdag, meldt nieuwssite Axios. Volgens Axios is de kans groot dat olieproductielocaties aangevallen worden. Ook zou overwogen worden om specifieke personen te doden of luchtverdediging aan te vallen.
Israël en Iran hebben elkaar in april ook al onder vuur genomen in een reeks aanvallen en vergeldingsacties. Die eindigde toen met een Israëlische aanval op een luchtverdedigingsbatterij in Iran. Israëlische bronnen zeggen tegen Axios dat de vergelding deze keer veel zwaarder zal zijn. Er zou wel eerst overlegd worden met de Amerikaanse regering.
Dinsdagavond zei Netanyahu al dat Iran een "grote fout" heeft gemaakt met de raketaanvallen en dat ze daarvoor zullen boeten. Iran zei dat de raketten wraak waren voor de Israëlische aanvallen op de top van Hezbollah. Daarbij kwam onder anderen Hassan Nasrallah om het leven, de leider van de door Iran gesteunde organisatie. Iran zei dat de vergelding met de raketten van dinsdag was voltooid, maar dat er meer aanvallen volgen als Israël weer terugslaat.
Goudprijs stabiel, zilver in de lift
De goudprijs kwam woensdag niet echt in beweging en bleef hangen op een niveau van 2.648 dollar per troy ounce (31,1 gram). Goud wordt vaak gezien als een veilige haven in perioden van geopolitieke onrust.
Eerder dit jaar is de goudprijs om verschillende redenen al wel fors gestegen. Inmiddels is ook de zilverprijs daarbij aangehaakt.
Eind vorige week bereikte de zilverprijs met 32,59 dollar per troy ounce, het hoogste niveau sinds 2012. "Beleggers tonen steeds meer interesse. Terwijl de vraag naar goud stabiel blijft, kopen klanten relatief meer zilver", stelt edelmetaalhandelaar Doijer & Kalff. De prijsstijging komt volgens de experts door groeiende tekorten van het edelmetaal, dat onder meer voor de productie van zonnepanelen wordt gebruikt.
In de afgelopen jaren bleef de zilverprijs achter bij de goudprijs, maar nu is er dus sprake van een inhaalrace. Volgens Doijer & Kalff ligt het oude record van 48 dollar per troy ounce, dat in april 2011 werd bereikt, nog op enige afstand.
"De zilvermarkt is echter relatief klein, en wanneer meer beleggers instappen, kan de prijs snel stijgen", legt de edelmetaalhandelaar uit. De sprong naar het record van 2011 is daar een goed voorbeeld van. "In de zomer van 2010 stond de zilverprijs nog rond de 18 dollar per troy ounce, maar binnen elf maanden schoot die omhoog naar 48 dollar."